dissabte, 22 de setembre del 2012

Presentació Fundació Ernest Morató



Benvolgudes, benvolguts,

Us presentem la Fundació Ernest Morató, orientada  a la recerca de material sobre l'havanera  en qualsevol camp i en general en totes les activitats relacionades en aquest fet cultural dins i fora del nostre país, per aconseguir documentar al màxim la seva història des dels orígens.

Alguns dels objectius són:

a) Promoure iniciatives encaminades al desenvolupament dels coneixements i la seva difusió, sobre la havanera i el món que l’envolta.
 b) Fer o promoure que es facin treballs de recerca sobre  la  havanera i el món que l’envolta.
c) Obtenir tot tipus de documentació escrita, sonora, audiovisual, electrònica, etc., per tal de recopilar-la i arxivar-la  i posant-la a la disposició de cantaires i estudiosos.
d) Conservar i posar a la disposició dels investigadors,  els llegats que es puguin rebre i que facin referència a la havanera i el seu món.
e) Creació d’un fons musical amb l’aportació, per part dels grups, de les seves gravacions, evitant d’aquesta manera la pèrdua irrecuperable d’alguns treballs
f) Promoure la creació o desenvolupament de Museus, Exposicions, manifestacions populars, conferències, fòrums, etc., encaminats a la difusió en els termes més ampliïs de l’havanera i el seu entorn.   

Breu biografia d’Ernest Morató

Ernest Morató i Vigorós nasqué a Calella de Palafrugell el 15 de setembre e 1895. Barber d’ofici i catalanista de soca-rel, ja de ben jove sentí inquietud per defensar els interessos del seu poble i els dels pescadors.

Acabada la guerra civil es veié obligat a exiliar-se a França, i un cop retornat a casa, va recuperar l’afecció pel cant que havia heretat del seu pare, gran cantaire, i organitzà alguns cors a Calella de Palafrugell.

L’any 1966 prengué part en l’elaboració del llibre Calella de Palafrugell i les Havaneres i es celebrà la primera Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell amb el grup d’havaneres Port-Bo, que Morató fundà juntament amb Carles Mir i Josep Xicoira i en el qual participà fins l’any 1978 a punt de complir 83 anys.

La seva empremta inspira a un grup de persones amants i coneixedores del món de l’havanera a constituir l’any 1994 la Fundació Ernest Morató reconeixent així la seva tasca i sensibilitat.

Des d’aquella primera cantada, les havaneres han esdevingut, sobretot en els últims anys, un fet cultural de primera magnitud dins la cultura popular catalana. L’ànim de documentar i dignificar la seva història son motiu també de la creació de la Fundació.

La seu de la Fundació es troba al primer pis de “Can Rosés”, plaça de l’Església, 8 de Palafrugell, just al costat del l’Arxiu Municipal que és on es troba el fons documental.
Això facilita d’una banda la gestió, control i conservació del material dipositat i per l’altre una millor atenció i col·laboració amb el públic interessat en l’havanera, estudiants, mitjans de comunicació, etcètera.
La seva singularitat li afegeix cert interès turístic donat que es l’única a nivell nacional i internacional dedicada a aquest gènere musical i la seva empremta històrica i social.

Us convidem a visitar-nos i us facilitarem tot tipus d’informació a través del correu funda@fundacioem.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada